Everybody loves me

Cosmopolitan | Nicolline van der Spek (2004)

Een ervaring met een individuele training – verschenen in Cosmopolitan

Sommige mensen hebben het van nature. Een talent om wildvreemden voor zich te winnen. En dat is handig, want als iedereen je aardig vindt, haal je veel meer uit het leven. Cosmo vroeg zich af of zoiets valt te leren en stuurde een van haar medewerksters op pad met een flirtcoach. ‘Zo, dan gaan we nu onbekenden aanspreken.’

We hebben er al een hele ochtend op zitten, mijn flirtcoach en ik, dus weet ik intussen alles van bodylanguage en oogcontact maken. In eerste instantie maak ik me dan ook helemaal geen zorgen om de opdracht die ik zo net heb gekregen – onbekenden aanspreken in de Utrechtse binnenstad. Eitje. Ik spreek zo vaak onbekende mensen aan, bijvoorbeeld om de weg te vragen of de tijd.

‘Maar je gaat ze niet naar de weg vragen’, lacht mijn flirtcoach, ‘je gaat ze vragen naar de Liefde van hun Leven.’

Pardon!

Mirjam Wiersma (35) begon vorig jaar haar eigen bedrijf Helemaal Jij en geeft individuele flirttrainingen en desgewenst kledingadvies. Het ene pakket leert je flirten met je date, het andere met je cliënt. Want ook in zaken doet de magie van het flirten wonderen, weet elke salesmanager die bij Wiersma of andere flirtguru op cursus is geweest. Ons doel van vandaag is veel algemener. Ik wil leren flirten met het leven. Ben op zoek naar iets dat sommige mensen al van nature hebben: een magnetische aantrekkingskracht. Een soort X-factor. Ik heb dat niet dat mensen spontaan beginnen te lachen als ze me zien. Of onder de indruk zijn. Solliciteren? Ik ga nog liever naar de tandarts. Jezelf verkopen. In de kroeg, tijdens een one-night stand, een sollicitatiegesprek of op een borrel. Sorry, ik kan het niet. Vooral borrels waar je moet netwerken zijn niet mijn ding. Over het algemeen neem ik me voor met heel veel mensen te gaan praten, maar in de praktijk ben ik vaak als eerste weg zonder met iemand een woord te hebben gewisseld. Dat wil ik veranderen. Ik wil uit mijn ‘comfortzone’ treden en ga op zoek naar iemand die me daar bij kan helpen. Geen psycholoog, want de tijd van therapie hebben we gehad. Tegenwoordig bel je de flirtcoach. Mirjam Wiersma bijvoorbeeld.

Een knallende eerste indruk

We ontmoeten elkaar in café Le Journal in Utrecht. Na een opvallend korte kennismaking, doen we een rollenspel. Dit is het idee: Mirjam heeft gereageerd op een advertentie waarin ik een reisgenoot zoek voor een avontuurlijke trip naar Azië. Ik krijg vijf minuten voorbereidingstijd, dan komt Mirjam aangelopen. Open blik, big smile.

‘Jij moet Mirjam zijn’, begin ik, ‘de vrouw die op mijn advertentie heeft gereageerd.’ Vervolgens loopt het gesprek vanzelf. Van het obligate kon-je-het-vinden? zitten we in no time in Bangkok: onze eindbestemming.

‘Stop maar’, lacht Mirjam. ‘Je deed het uitstekend. Je bent enthousiast, vertelt leuk en maakt een warme, rustige eerste indruk.’

Rustig? Het zweet brak me uit tijdens het rollenspel. ‘Daar was anders niets van te zien’, aldus mijn flirtcoach. Zelf wordt ze vaak rood, bekent ze. ‘Niet een beetje rood. Nee, tomatenrood.’

Gewoon negeren, leert ze me. ‘Als je rood wordt, praat dan gewoon door, doe alsof er niets aan de hand is. Maak er in ieder geval geen issue van.’ Les 1 is in de pocket, en er zullen er nog vele volgen vandaag. Zoals het nut van zintuiglijk vertellen. Niet: ik liep hier naar toe, lekker weertje wel. Maar: ik ben lekker komen lopen en ben onderweg een explosie aan voorjaarsbloemen tegengekomen. Op die manier breng je enthousiasme over, leer ik. En dat is flirttechnisch heel belangrijk. Net als niet zeuren. Op de vraag ‘kon je het vinden?’ moet je dan ook nooit eerlijk antwoord geven. Wijd in ieder geval nooit uit over files, wegomleidingen en treinvertragingen, want op een zeur zit niemand te wachten. Oogcontact maken is daarentegen weer een must. Niet zomaar oogcontact. Nee, je moet de ander een paar keer lang en indringend aankijken, zodat je later de kleur van zijn ogen nog weet. Bij het maken van een knallende eerste indruk is het ook essentieel dat je je van tevoren goed voorbereidt. Maak vooraf een foto van een glorieus moment in je leven en bekijk die zodra je ergens naar binnenloopt. Zo straal zelfvertrouwen uit. Denk ook na over je opening. Wat ga je zeggen? Natuurlijk mag je hier vanaf wijken, maar je hebt ten minste iets om op terug te vallen, en dat geeft je ook weer zelfvertrouwen. Kom je in je eentje binnen op een feestje of borrel van je werk, waar je bijna niemand kent, en vind je dat doodeng, laat dan je fantasie werken. Stel iedereen voor in een boerenkiel of clownspak en speel in je hoofd een hoempapamuziekje af. Op die manier relativeer je de setting een beetje. Ga vervolgens bij de dranktafel staan, want daar gebeurt het, en spreek snel iemand aan. Wacht daar niet te lang mee, want anders wordt de drempel steeds hoger en durf je de hele avond niemand meer aan te spreken. De rest van de avond draait alles om spiegelen en bodylanguage. Kopieer zijn gebaren en laat uit je lichaamstaal blijken dat je de ander leuk of op zijn minst sympathiek vindt door naar hem toe te draaien. Gezicht, schouders, voeten – alles moet naar je gesprekspartner wijzen. Vrouwen mogen daarbij regelmatig hun eigen lichaam aanraken. ‘Strijk met je middelvinger drie maal over je sleutelbeen en laat je vingers daar vervolgens even liggen,’ lees ik in de deelnemersmap die ik mee naar huis mag nemen. Oefen dat maar even, zegt Mirjam.

‘Ho, ho, niet te snel bewegen’, corrigeert ze onmiddellijk. ‘Je moet langzaam bewegen. Snelle, schrikachtige gebaren maken een nerveuze indruk. Flirten heeft met langzaam bewegen te maken. Dus moet je ook niet aan je kleren plukken, zoals je mensen nog wel eens ziet doen. Allemaal zenuwen. Strijk onopvallend met je hand over je kleding. Streel je glas. Noem zijn naam een paar keer tijdens het gesprek. Prikkel, lok discussie uit, toon belangstelling. Vertel iets over jezelf, en laat stiltes vallen. Veel mensen vinden stiltes doodeng, maar 1 tel even niets zeggen kan heel lucratief zijn. Je haalt vaak net even meer uit de ander als hij de tijd krijgt om na te denken.’

Straal energie uit

Wat leer ik veel. Als een spons zuig ik alle informatie op. Eye-opener: stel vragen waar je gesprekspartner even over moet nadenken. Dus niet: wat heb je vandaag gedaan? Maar: wat heeft vandaag de meeste indruk op je gemaakt? Die persoonlijke vragen maken het leven juist leuk. ‘Natuurlijk moet je wel de juiste balans bewaren’, leert mijn flirtcoach. ‘Begin met een collega niet patsboem over zijn huwelijk dat net op de klippen is gelopen. Doe ook rustig aan met je eigen sores. Vertel op een eerste date of op je werk niet uitgebreid over je problemen, maar straal uit dat je het naar je zin hebt. Heb lol in het leven. Lach.’

Hoe weinig mensen dat doen – lachen – blijkt als je eens goed om je heen kijkt. Mijn flirtcoach neemt me op het station van Utrecht bij de arm en attendeert me op een vrouw die een kaartje koopt voor de trein. Wat zie je? vraagt ze.

‘Een bloednerveus mens’, antwoord ik. Waar ik dat aan zie, wil Mirjam weten. ‘Aan haar bodylanguage’ (ja, ik ben een snelle leerling). De vrouw staat met opgetrokken schouders en samengeknepen billen voor de kaartjesautomaat en beweegt schichtig.

Even verderop moet ik de bodylanguage van een jongen en meisje beschrijven. Ze vinden elkaar leuk, analyseer ik hardop. Haar voeten draaien zich langzaam naar hem toe. Er is veel oogcontact, maar beiden zijn nog een beetje terughoudend. ‘Er mag inderdaad wel wat kunstmest overheen’, constateert ook mijn coach.’ Al vind ik dat trage juist wel wat hebben. Mijn eerste vriendje en ik hebben welgeteld een half jaar om elkaar heen gecirkeld voor we elkaar voor de eerste keer durfden te zoenen. Maar ja, toen kende ik de sleutelbeen-truc nog niet.

‘Het zijn geen trucjes’, herhaalt Mirjam vandaag wel een paar keer. Flirten heeft niets met trucjes te maken die je even te voorschijn tovert. Het is een levenshouding, een manier van hoe je in de wereld staat: open minded, geïnteresseerd en vol zelfvertrouwen. Mirjam leert me hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van je eigen uitstraling, maar ook hoe je die zelf kan beïnvloeden. Door rechtop te staan, te sprankelen en te lachen. Zo maak je een energieke indruk en krijg je heel veel van mensen gedaan.

Ze heeft gelijk, want op straat reageert iedereen enthousiast als ik ze met open vizier aanspreek en vraag naar de liefde van hun leven. ‘De liefde van mijn leven?’ buldert een politieagente. ‘Die heb ik zeker! Daar ben ik al 32 jaar mee getrouwd.’ Een ander ‘doet het’ al jaren met God, terwijl een jongen van mijn eigen leeftijd bekent dat de liefde van zijn leven er drie jaar geleden vandoor is gegaan. Maar hij gelooft er nog steeds in, in de liefde. Ja, ook in liefde op het eerste gezicht, gelooft hij heilig.

Lachend, blozend en met gedoseerde handgebaren en een spiegelende lichaamstaal vraag ik hem het hemd van zijn lijf, terwijl Mirjam me van een afstandje gadeslaat. Ze steekt haar duim op. Ik ben geslaagd.

Ook zin in een flirtcursus?

In Nederland worden op verschillende plekken en met verschillende doeleinden flirttrainingen aangeboden. Flirten op het werk is momenteel erg trendy. Hoe dat moet word je onder andere geleerd door Drazen Lisak (flirtmanagement.com). Mirjam Wiersma’s assortiment is breder. Zij leert je behalve op het werk ook te flirten in de liefde, met je baan en met het leven. (helemaaljij.nl). Tijn van Ewijk en Robert Rosier richten zich specifiek op mannen. In hun cursus Masterflirt leiden ze per jaar 300 mannen op tot FlirtMaster (masterflirt.nl).

Lezen

Het Kleine Flirtboekje van Peta Heskell geeft je tips over flirten, en laat zien hoe je die op weg helpen naar mooie vriendschappen, goede relaties in je werk en prachtige romances. Uitgeverij De Kern, ISBN 90-325-0932-2

MasterFlirt van Tijn van Ewijk en Robert Rosier geeft je een kijkje in de versiertrucs van mannen. Uitgeverij De Boekerij, ISBN 90-225-3860-5.

Flirten op je werk

WEL: subtiel over je kleding strijken.

NIET: sensueel je eigen mond aanraken.

WEL: de ander complimenteren over zijn werk. ‘Wat ben je toch altijd snel met rapporteren.’

NIET: de ander complimenteren over zijn uiterlijk. ‘Wat heb je toch een lekker kontje.’

WEL: elkaar aankijken.

NIET: naar elkaars mond kijken.

WEL: naar elkaar toedraaien.

NIET: te dicht bij iemand gaan staan. For your information: de ‘zoen-zone’ nader je met 50 centimeter.

WEL: interesse tonen.

NIET: te diep ingaan op je eigen problemen of de problemen van de ander. Je mag op je werk best iets over jezelf vertellen, maar maak er geen therapie van.

flirten op het strand

NIET: je de hele dag verschuilen achter je zonnebril. Flirten is immers vooral een kwestie van oogcontact.

WEL: spelen met je bikini: broekje goed doen, bandjes goed doen.

NIET: gluren door een verrekijker.

WEL: je insmeren. In slow-motion graag.

NIET: meedoen aan de strandzesdaagse. Afzien, zweten, sandalen-sexy.

WEL: buikspieroefingen doen aan de vloedlijn.

NIET: je schamen voor je lichaam. Dit straal je namelijk uit en staat succesvol flirten in de weg.

WEL: vragen of hij je wil helpen met het opzetten van je windscherm. Hij ziet er immers zo sterk en gespierd uit.

NIET: alleen maar een beetje lui liggen bakken.

WEL: koop een waterijsje, want behalve er suggestief aan likken, kun je er eindeloos mee spelen: het ijsblokjes-effect.

NIET: verbranden (een rode neus is niet sexy).

WEL: laat hem je rug insmeren.

NIET: je laten ingraven door een vriendin.

WEL: ren in zee als hij ook net gaat zwemmen. Want ook op strand geldt de gouden regel van het spiegelen.

flirten met je date

WEL: elkaar lang en indringend aankijken.

NIET: zeuren c.q. klagen (‘Ik lust geen olijven’, ‘Vind jij de muziek ook zo hard staan?’, ‘Ik had een k-dag op mijn werk’).

WEL: je naar hem toedraaien.

NIET: ratelen.

WEL: stiltes laten vallen.

NIET: je hele levensverhaal, inclusief al je overwonnen angsten, in een half uur vertellen.

WEL: iets van jezelf blootgeven, een passie en daar heel enthousiast en beeldend over vertellen.

NIET: over vorige relaties praten.

WEL: zijn naam een paar keer uitspreken.

NIET: dronken worden.

WEL: prikkelen. Durf een discussie uit te lokken zonder bot te zijn.

Auteur Nicolline van der Spek, Cosmopolitan (2004)

 

 

 

Individuele training Netwerken

Je borrel skills scherpen? Jezelf goed presenteren?

Meer info & bestellen

Ervaringen

workshop of interactieve presentatie Zakelijk flirten:

Zakelijk flirten

Interactieve presentatie

Inspirererend.
Zorgt na de presentatie voor sfeer & bewegende borrelaars.

En jij?

Benieuwd naar je eigen eerste indruk & wil je die maximaliseren?
=>Individuele training Jezelf presenteren

Workshop Zakelijk flirten?

Workshop Zakelijk flirten

Daar wordt over nagepraat!

Ruime bestseller

Mirjam Wiersma schreef 2 boeken over Zakelijk flirten:

  1. Zakelijk flirten – tools voor een sprankelend en overtuigend gesprek
  2. Zakelijk flirten – 40 tips (meer dan 60.000 verkochte exemplaren)

Meer artikelen over Zakelijk flirten: