SNACKS

weer even de focus op je persoonlijke ontwikkeling

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

 

 Zakelijk flirten: hoe weet je of het in jouw gesprek gaat werken?
leestijd: 3 minuten

Meer over zakelijk flirten? Lees Zakelijk flirten 40 tips (€ 11,99)

Liever lezen? Onder de video vind je de inhoud in tekst.

Zakelijk flirten gaat wat mij betreft niet over een aangeboren eigenschap. En het is ook niet zo, dat ook al heb je je zakelijk flirtcapaciteiten effectief ontwikkeld, het altijd lukt. Zo is er 1 belangrijke omstandigheid die je capaciteit om zakelijk te flirten uitholt.

Door zakelijk te flirten boost je je gunfactor. En iets gegund krijgen, is niet alleen handig voor ondernemers. Het is buitengewoon belangrijk voor elke professional. Meer weten over Zakelijk flirten? Onder andere de drie beste tips en de drie grootste mythes lees je hier. 

Cadeau tip

€ 11,99

Als je studeert gaat het om de beste oplossing; als je werkt gaat het er om of je je zaken geregeld krijgt. Of je het voor elkaar krijgt. En juist daar helpt zakelijk flirten je bij.

 

Cadeautip Secretaressedag
Het boek “Elke werkdag een topdag” 

Haal meer uit je thuiswerkdag! 

€ 23,50

Het werkt dus. Betekent dat dan ook dat het bij elk werk gerelateerd gesprek loont om je zakelijke verleidingskunsten in te zetten?

Een zakelijk gesprek

Stel je eens voor. Je roept Hanneke bij je, er is iets wat je met haar wilt bespreken. Ze neemt plaats aan je bespreektafel. Je vraagt galant of ze iets wil drinken, en je neemt niet tegenover haar plaats – dat is zo afstandelijk – maar gaat naast haar zitten. Je vraagt hoe haar weekend was en glimlacht haar toe. Je luistert echt naar haar verhaal.

Dan maak je haar een compliment: “wat fijn dat je altijd op tijd bent. Je werkt hier nu bijna een jaar en ik kan me niet herinneren dat je ooit te laat bent geweest.” En je vervolgt je compliment met: “alleen hoeft dat niet meer. We gaan je contract namelijk niet verlengen.”

Kijk uit bij slecht nieuws gesprekken

Oeps, dat is toch niet erg invoelend. Zakelijk flirten ziet op het creëren van een goede sfeer en verbinding maken.  Dat zakelijk flirten kun je bijvoorbeeld doen door complimenteren, galant te zijn en echt te luisteren zoals in het voorbeeld hiervoor.

Alleen pakt dat niet lekker uit als je slecht nieuws te brengen hebt. De “regel” bij slecht nieuws gesprekken is dan ook niet voor niets: gooi het slechte nieuws direct op tafel . Geef dan de ontvanger de kans om stoom af te blazen.

Dit is natuurlijk een hele snelle handleiding, wil je meer weten over slecht nieuws gesprekken, lees dan het artikel “Slechtnieuwsgesprek” op Intermediair.

Wat is een slecht nieuws gesprek?

Als je iemand gaat ontslaan is het duidelijk: dat is een slecht nieuws gesprek. Maar niet in alle gesprekken is het direct duidelijk of het een slecht nieuws gesprek is of niet.

Bij stroef lopende onderhandelingen bijvoorbeeld. Er zijn al meerdere meetings geweest, je hebt eigenlijk niets meer weg te geven en toch moeten jullie er uit komen. De sfeer is gespannen. Kun je dan zakelijk flirten? Maakt het feit dat je door je wisselgeld heen bent, dit een slecht nieuws gesprek?

Toch niet. Ook al is het moeilijk, het betekent niet dat jullie er niet uit gaan komen. Juist het scheppen van een goede sfeer maakt die kans een stuk groter. Een grapje haalt de spanning uit de lucht en maakt dat je daarna gemakkelijker onderhandelt. Zakelijk flirten om de sfeer te verbeteren is in dit geval dus een goed idee.

Enorm gelachen

Een gespannen sfeer kun je effectief breken door een grapje. Overdrijf niet: een onderhandeling is natuurlijk geen cabaretshow en ook geen gezellige meeting met je vrienden.

Toen ik net afgestudeerd was, was het moeilijk om een baan als advocaat te vinden. Toch wilde ik dat heel graag. Toen het solliciteren langer duurde, trok ik de cirkel steeds breder. Kantoren die me minder aanspraken en locaties die wel erg ver weg lagen van waar ik eigenlijk wilde wonen: ik solliciteerde er toch maar op.

Bij een klein kantoor in een heel klein plaatsje, voor mijn gevoel ver van der bewoonde wereld, mocht ik op gesprek komen. We hebben enorm gelachen, ik heb nog nooit zo’n gezellig sollicitatiegesprek gevoerd. Ik dacht dat de klik enorm was en verwachtte een positieve terugkoppeling. Maar ik kreeg de baan niet: ze vonden me zo ontspannen dat ze twijfelden of ik wel echt gemotiveerd was. En daar hadden ze helemaal gelijk in.

Haal meer uit je thuiswerkdag! 

€ 23,50