BLOG ZAKELIJK FLIRTEN

Zakelijk flirten: 3 knipoogtechnieken

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

Tools om je zaken voor elkaar te krijgen, dat biedt Zakelijk flirten. Denk aan sturen met lichaamstaal, complimenteren en verbinding maken. De jongens van Streetlab experimenteerden op straat met “iets voor elkaar krijgen”. Ze probeerden het met aanstellen, huilen en mompelen. Bekijk hun 3 video’s en check of het werkt. Let vooral op de lichaamstaal die je ziet. Ik kan je de tactieken niet aanraden in je functioneren als professional, ze hebben nog al wat bij effecten – daarom noem ik ze knipoogtactieken.

Zakelijk flirten: je zaken voor elkaar krijgen

3 knipoogtactieken: 1. huilen

1. Huilen

En, vallen we daarvoor? Als iemand gaat huilen geven we die persoon dan wat íe wil?

Je versiert er geen vrouw mee. Je krijgt ook geen hele maaltijd cadeau. Dat dus niet, maar een ijsje en een gratis cappucino, dat lukt wel. Moet je natuurlijk wel mooi, goed en overtuigend kunnen huilen. Zakelijk gezien is beïnvloeden met je lichaamstaal ook cruciaal. Gelukkig is dat niet iets wat je hebt of niet hebt. Benieuwd hoe ook jij kunt sturen met je lichaamstaal met behoud van je authenticiteit bij bijvoorbeeld Netwerken? -> cursus Netwerken.

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Zakelijk flirten: je zaken voor elkaar krijgen

3 knipoogtactieken: 2. aanstellen

2. Aanstellen

Het is een vooroordeel: maar bij aanstellen denk ik toch allereerst aan vrouwen… Ook benieuwd hoe deze streetguys dat overtuigend neer gaan zetten? En natuurlijk: werkt het?

Als je aanstellen combineert met assertiviteit levert het wel iets op: je mag voor in de rij voor de kassa. Alleen een migraine aanval voorwenden is niet genoeg, je krijgt pas iets voor elkaar als je het expliciet vraagt. Je grijpt naar je hoofd, verkrampt je gezicht van de pijn en vraagt dan: mag ik voor? Dat werkt!

Zakelijk flirten: je zaken voor elkaar krijgen

3 knipoogtactieken: 3. mompelen

3. Mompelen

Je mompelt, geeft onverstaanbare redenen en vraagt dan een bijdrage voor je collectebus. Stoppen we er dan toch iets in, ook al is het een totaal onbekend goed doel?

Let vooral op de lichaamstaal van de vrager en de bevraagde ten opzichte van elkaar. Bekijk de video zonder geluid voor een maximale focus op de lichaamstaal.

Zelfs als je onverstaanbaar mompelt over je goede doel – alleen “betere wereld” was te verstaan – doen haastige passanten gewoon iets in je collectebus. Als je het zo ziet staan, klinkt het vast ongeloofwaardig. In feite nemen we heel veel beslissingen op de automatische piloot: we wegen niet alle informatie heel rationeel af. Bedenk ook dat 70% van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal. En wat liet die lichaamstaal zien? Een goed contact! De vrager keek de ander echt in de ogen, had een open houding, maakte handgebaren in de richting van de ander en stond toegedraaid naar die ander. Dat echte contact, dat heeft er vast toe geleid dat de haastige passanten wel iets in de collectebus deden. Wil je ook je eerste indruk optimaliseren en zorgen voor direct goed contact? Volg een individuele training, bijvoorbeeld over netwerken -> indidividuele training Netwerken.

Cursus Netwerken

Effectief netwerken?

Oprichter Helemaal Jij (2003)   |   Mirjam Wiersma   |   > trainer   > spreker   > dagvoorzitter