BLOG ZAKELIJK FLIRTEN

Zakelijk flirten: alles wat je altijd al wilde weten!

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

Smeulend oogcontact en strakke complimentjes over haar rokje of zijn meer dan vlotte babbel … Klinkt spannend, maar het is geen Zakelijk flirten. Wat is het wel, Zakelijk flirten? Hoe doe je het?  Wie flirten zakelijk en waar? Kun je jezelf er in trainen? Hoe is het om een workshop te volgen? Voor het antwoord op deze vragen: stay tuned.

En ook:

  • De drie beste tips 
  • De drie grootste mythes over zakelijk flirten
  • Test jezelf
  • Wat is funest voor je zakelijk flirtcapaciteiten?

 

Hoe krijg je iets van een ander gedaan? 

is de titel van het gratis e-book van Mirjam Wiersma. Schrijf je in voor snacks en het is voor jou!

Snacks zijn korte oefeningen of inzichten voor focus op jouw persoonlijke ontwikkeling. 

 

 

Zakelijk flirten: wat is het? 

In workshops merk ik dat het begrip Zakelijk flirten nog wel eens wilde verwachtingen wekt. Maar wat is het nu echt? Zakelijk flirten is charmeren, het helpt je je zaken voor elkaar te krijgen.

Charme = ja krijgen zonder ooit iets gevraagd te hebben     –      Albert Camus

Zakelijk flirten is soms juist ook niet wat wel wordt verwacht: er bestaan ook genoeg mythes over het zakelijk flirten.

De drie grootste zijn:

1. De vrouwelijke aanraking is charmant!

Beetje uitkijken dames, in mijn trainingen deelden al vele heren hun lichte irritatie over het kleffe handje op de onderarm ….Zakelijk flirten is charmeren, het helpt je je zaken voor elkaar te krijgen. Je vrouwelijke aanraking kan juist tegen je werken, ben er vooral voorzichtig mee!

2. Het moet allemaal direct perfect.

Een handdruk bijvoorbeeld is een deel van de eerste indruk, en je krijgt maar 1 keer de kans die goed neer te zetten. Toch? Nee hoor, als je bijvoorbeeld de ander een hand geeft en je grijpt mis, kun je gewoon glimlachend vragen: zullen we die nog even overdoen? Het overkomt iedereen namelijk wel eens, de vraag is vooral hoe je zoiets herstelt. Doe je niets, dan blijft de ongemakkelijkheid van die handdruk het begin van jullie gesprek overschaduwen.

3. Als je iemand niet mag is een compliment overdone.

Als je goed bent in complimenteren kun je ook een gemeend compliment geven  aan iemand die je niet mag. Denk bijvoorbeeld aan: wat fijn dat we zo snel een afspraak konden maken. Complimenteren is nu misschien nog wel extra belangrijk, omdat je voordat je erg in hebt vaak al je afkeer in bijvoorbeeld je lichaamstaal laat zien. Door juist te focussen op iets positiefs, gaat je lichaamstaal dat ook uitstralen. Zo stuur je dus je eigen lichaamstaal.

Te trainen vaardigheden

Zakelijk flirten gaat niet over een aangeboren talent, wel over te trainen vaardigheden. Meer weten?

Individueel de diepte in!

1-op-1 training >>

Inspiratie voor groepen

presentatie >>

Experimenteer met do’s

workshop >>

Test jezelf 

Hoe goed zijn jouw vaardigheden?

Lichaamstaal is de eerste taal die we leren. Al voordat we kunnen praten, drukken we ons er in uit en lezen we de nonv-verbale communicatie van de ander.

Van onze communicatie maakt lichaamstaal maar liefst 70% deel uit. Lichaamstaal is  dus erg belangrijk.

Dat weten we vaak wel,  maar in mijn trainingen zie ik dat het daadwerkelijk lezen van en sturen met  lichaamstaal ons niet zo goed lukt.

Benieuwd hoe het zit met jou waarnemingsvaardigheden?

Of doe de test met 3 vragen over zakelijk flirten en kijk hoe het staat met jouw vaardigheden!

3 tips om zakelijk te flirten

Zakelijk flirten kan op veel manieren. Hieronder 3 tips.

  

 

1. Glimlach!

Klinkt eenvoudig toch? In mijn trainingen zie ik dat we vaak denken dat we glimlachen alleen is die glimlach niet te zien en dan werkt íe ook echt niet. Een glimlach is wel heel belangrijk. Bijvoorbeeld als je iemand ontmoet: hij stuurt jouw uitstraling en hij nodigt de ander uit om te gaan glimlachen.

 

Een glimlach maakt je beter benaderbaar. Ook geeft íe je zelf een beter gevoel en hij  nodigt je gesprekspartner heel duidelijk uit – spiegelen of te wel het kopiëren van de lichaamstaal van de ander is aangeboren gedrag – om ook te gaan glimlachen. En dat levert je gesprekspartner een goed gevoel op en wat zal daar dan de impact van zijn op de indruk van jullie gesprek en van jou …

Het resultaat van je glimlach is dus eigenlijk een keten aan gevolgen voor jou en je gesprekspartner.

Tip

Maak het jezelf gemakkelijker om te glimlachen door in je hoofd een foto te maken van een zakelijk moment waar je trots op bent. Geef je plaatje een naam en denk eraan voordat je de deur uitgaat – wie weet wie je ontmoet – of op weg naar je netwerkevent of zakelijke afspraak.

Nog veel meer over de glimlach lees je hier.

 

  

2. Maak een lijst van je successen

Positieve, enthousiaste verhalen: daar luisteren we graag naar. Voorkom dat je als iemand vraagt hoe het je zakelijk vergaat je gedachteloos begint over de irritatie van de dag…

Tip

Zorg dat je regelmatig op een rijtje zet waar je trots op bent, wat je hebt bereikt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen en geeft inspiratie als iemand vraagt hoe het met je gaat.

Meer tips? Lees het in Elsevier verschenen artikel “Zakelijk flirten: hoe zakelijk te flirten? 8 tips”.

 

  

3. Aandacht voor de ander in lichaamstaal

Verbaal maar zeker ook met je lichaamstaal kun je de ander aandacht geven. In het bijzonder belangrijk bij de eerste indruk, als je je voorstelt aan een ander.

Tip

Draai je lichaam naar de persoon toe aan wie je je voorstelt. Let vooral op als je je introduceert bij een groepje: het is gemakkelijk je op de middelste te richten, maar richt je op alle mensen aan wie je je voorstelt door je met je hele lichaam naar hen toe te draaien.

Wat is funest voor je zakelijk flirtvaardigheden? 

Wat kun je beter achterwege laten en waarom? Dus: aandacht voor de dont’s!

Te weinig slapen

De gevolgen van te weinig slapen hakken er stevig in en verminderen je vermogen om prettig te communiceren met anderen en dus om zakelijk te flirten in je werkrelaties. Een paar concrete voorbeelden:

  • Je loopt een veel grotere kans de non-verbale tekenen van emotie op het gezicht van onze gesprekspartner en de “tone-of-voice: verkeerd te interpreteren;
  • Je krijgt zelf de neiging je gevoelens op een negatievere manier uit te drukken;
  • Je reageert te zwaar op negatieve gebeurtenissen.

 

Focus op de inhoud

Het is goed om ongestoord te werken, dat maakt dat je bijzondere dingen kunt neerzetten. Je blik strak op je einddoel maakt ook dat je al snel ontoegankelijk en onbenaderbaar oogt. Ook zul je zelf niet even op de ander afstappen voor een praatje. Gun jezelf wel de tijd voor dat koetjes en kalfjes gesprek; dat helpt je zakelijke relaties!

Tip

Ga eens eerder naar een congres of meeting zodat je tijd hebt om anderen te spreken.

Hoe is dat nu een workshop Zakelijk flirten?

 

 

“Geestig, humoristisch” P. Swart, stedenbouwkundige, gemeente Amsterdam

“Prima, open, neemt zaal mee” Peter van der Dungen, Directeur zaken, Drachten, ABN AMRO

 Lees hier meer over hoe deelnemers een workshop Zakelijk flirten ervaren. Meer en uitgebreidere verslagen over een workshop Zakelijk flirten van Helemaal Jij.

 

 

 

 

Online Zakelijk flirten

Kan dat ook? Jazeker!

 

Online Zakelijk flirten: tip 1

Tip

Maak verbinding.

Benadert iemand je per mail? Misschien krijg je een ingevuld formulier via je website toegestuurd? Verdiep je in degene die contact met je zoekt.

Zoek overeenkomsten en benoem ze. “Op Linkedin zie ik dat je trainingen geeft. Wat leuk, dat doe ik zelf ook regelmatig!”

 

Online Zakelijk flirten: tip 2

Tip

Hou het persoonlijk en gebruik emotie.

Hoe doe je dat? Denk aan een vlog van jezelf op je website of reviews over je dienstverlening. In Zakelijk flirten online: 5 do’s voor ondernemers lees je nog meer stevig onderbouwde tips.

Kortom

Zakelijk flirten helpt je je doelen te bereiken.

Hoe?  Door niet af te wachten, maar actief te werken aan de klik met de ander. Het allerbelangrijkste is dat je niet achterover leunt en afwacht of je zakelijke relaties misschien gaan sprankelen, maar zelf aan de slag gaat. Kortom: doe een fikse stap uit je comfortzone en neem initiatief! Zakelijk flirten is een mix van aandacht voor de ander & jezelf en je eigen belangen op de kaart zetten. En er zijn heel veel – vaak eenvoudig uit te leggen, maar veel moeilijker toe te passen – tools die je in kunt zetten. Wil jij ook wel eens uitgedaagd worden die stap uit je comfortzone te nemen?

 

 

Individuele feedback!

1-op-1 training >>

écht interactief!

presentatie >>

Actief aan de slag!

workshop >>