SNACKS

weer even de focus op je persoonlijke ontwikkeling

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

 

 Secretaressedag: doe eens iets anders cadeau
leestijd: 2 minuten

 

 

Het Corona virus waart rond en heeft bij velen de werkdag helemaal op de kop gezet. We werken massaal vanuit huis en gebruiken allemaal tools die we ons in sneltreinvaart eigen moeten maken. Video bellen, je scherm delen en socializen via een koffieautomatenchat. Secretaresses voelen die veranderingen als geen ander.

Zij moeten steeds van alles afstemmen. Wel thuis zitten, maar toch intensief samenwerken. Van hen wordt veel gevraagd. Misschien juist nu een passende waardering laten blijken op Secretaressedag?

Niet alleen nu, de secretaresse doet al heel lang niet meer wat ze deed. Vaak had de secretaresse één baas, nu werkt ze vaak voor meedere mensen. Ook inhoudelijk wordt er meer verwacht: de telefoon aannemen doet de manager wel zelf. Haar taken zijn dus enorm veranderd. Velen vinden dat het dan ook hoog tijd is om de hele functienaam secretaresse af te schaffen.

„Het wordt nog veel te veel geassocieerd met wat ze vroeger deden, namelijk koffie halen, notuleren en de telefoon opnemen. Dat doen ze al heel lang niet meer.”

 

 

„Ze staan veel meer op gelijke hoogte met hun baas, ze denken met haar of hem mee, beheren de agenda, fungeren als klankbord, ze boeken reizen, maken presentaties, spreken andere talen, bemiddelen bij ruzie in het bedrijf, ze moeten ook cijfers kunnen lezen – het gaat inmiddels om een heel andere functie. Dan zeggen wij: noem het dan ook anders.”

Fons Scheltema, eigenaar van Assistant2 in het NRC.

 

Pittiger taken voor de secetaresse

Wat je ook van de naam vindt, duidelijk is dat de secretaresse anno 2020 pittiger taken op haar bordje heeft en die verandering zal nog doorzetten. Dit onderzoek onder 20.000 werkgevers in 42  landen concludeert dat digitalisering en robotisering ervoor gaan zorgen dat de traditionele taken van een secretaresse verschuiven of komen te vervallen. 

Veel traditionele taken zoals koffie halen, kopiëren en de telefoon aannemen zijn al uit de werkdag van de secretaresse verdwenen. Nu houdt de secretaresse de inbox en planning bij en lost urgente zaken vaak alvast op voordat ze bij de manager belanden. De werkdruk is hoog en het draaien van al die diverse taken voor vaak meerdere managers vergt veel organisatietalent. Lees hier hoe je als personal assistant afrekent met drukte  [met concrete tips]. Ook de gevraagde opleiding is aangescherpt, werkgevers vragen nu HBO of WO.

 

Juist social skills nodig

Het werk van de secretaresse is dus veranderd en daarmee ook de skills die nodig zijn voor dit vak. Kennis van ICT is en blijft belangrijk, maar ook is het cruciaal dat de secretaresse vloeiend communiceert. Goede soft skills maken het verschil. Vaardigheden als probleemoplossend vermogen en out-of-the-box denken zijn onmisbaar. Van dienstbaar verandert de secretaresse steeds meer in de personal assistant die initiatief neemt en de leiding pakt.

 

Wat er niet is veranderd

Chocola, bloemen of een kaartje. Tjonge, wat een cliché cadeaux. De taken en het opleidingsniveau nemen toe, maar als we de secretaresse willen waarderen schepen we haar af met een bloemetje. Wordt het niet tijd om haar functie echt serieus te nemen?

 

Sprankelend en professioneel

Al vaak mocht ik workshops Zakelijk flirten geven voor secretaresses, bijvoorbeeld bij SVB, PwC, APG, ABN AMRO en het Ministerie van Financiën. De vrouwen die ik ontmoette zijn sprankelend en professioneel, met vaak een enorm goed gevoel voor hospitality. Ze kunnen zich goed verplaatsen in anderen, belangrijk als je echt verbinding wilt maken met klanten of collega’s van andere afdelingen.

We verwachten steeds meer van de secretaresse. En op de dag dat we onze waardering kunnen laten blijken, Secretaressedag, geven we nog maar wat vaak zo’n “one size fits all” cadeau. En dan bedoel ik ook echt “all”. Want die bloemen, het kaartje en de chocola kun je ook aan je vrouw, de buurvrouw, de juf van je kinderen of oma in het bejaardenhuis geven. Echt aan iedereen dus.

 

Doe een bosje persoonlijke ontwikkeling cadeau

Doe het eens anders: doe een bos persoonlijke ontwikkeling cadeau. Met Zakelijk flirten ontwikkel je je persoonlijke vaardigheden. Dat vinden we belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat we er werkgevers op uitkiezen. Boost je social skills met het handige boekje in zakformaat:  Zakelijk flirten 40 tips € 11,99 (aff.). 

“ Met werkelijk alle tips en trucs voor zakelijk flirten en borrelbabbelen.” R. van Eeden

Zakelijk flirten kun je ook prima online doen. Tips? Zakelijk flirten online: 5 tips voor ondernemers (en veel tips zijn ook handig voor niet ondernemers 🙂 ).

Nu we opeens vaak 5 dagen thuiswerken is het ook het moment om te kijken of je meer uit je werkdag kunt halen. Zelf werk ik al lang voor een groot deel vanuit huis. Ook toen ik 1 jaar lang allemaal onderzoeken en adviezen uittestte die me productiever en bevlogen zouden kunnen maken. Je leest er alles over in mijn boek “Elke werkdag een topdag” (aff.) mét 10 weken programma om meer uit je eigen werkdag te halen: een ideaal cadeau!

 

Cadeau tip Secretaresse- dag

Haal meer uit je thuiswerkdag! 

€ 23,50

Cadeau tip Secretaresse- dag

Haal meer uit je thuiswerkdag! 

€ 23,50

Cadeau tip Secretaresse- dag

Haal meer uit je werkdag!  € 11,99