BLOG ZAKELIJK FLIRTEN

Netwerken: het grootste obstakel & de oplossing

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

Het grootste obstakel bij netwerken

 

De spanning zal ik niet hoger opvoeren: het grootste obstakel bij netwerken is jezelf ‘verkopen’.

Uit onderzoek blijkt:

 

%

van de hoger opgeleiden vindt het lastig zichzelf te ‘verkopen’

Dus dat is hem dan: het grootste obstakel bij netwerken.

Verkopen, verkopen…

Mischien denk je:

 “Ik ben geen verkoper en al helemaal niet van mezelf!”

 

Die reactie kan ik me voorstellen.

Wie kent het niet? Het cliché beeld van de al te gladde verkoper met de open handpalmen in een zorgvuldig geleerd gebaar om open over te komen… Het blijkt niet alleen een beeld, maar komt ook echt in het wild voor.

Een keer in mijn leven heb ik een auto gekocht; ik houd niet van auto’s. Ik heb er helemaal niets mee. Toch dacht ik dat een auto handig zou zijn en ik besloot er in een ver verleden  zelf eentje te kopen. De auto heb ik al lang weer verkocht, de aankoopbelevenis staat me nog levendig bij.

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Op een zaterdag stap ik de showroom binnen. Het lijkt me een hele klus, een auto kopen, en ik heb nog meer te doen op deze zaterdag. Ik word ontvangen door een verkoper die al snel een haakje gevonden heeft: waar ik woon liggen zijn jeugdherinneringen. Hij gaat er eens goed voor zitten en doet ze uitgebreid uit de doeken. Hij is er maar druk mee. Mijn blik op mijn horloge en mijn lichaamstaal die haast verbeeld ontgaan hem. Ik erger me reusachtig, maar kom uiteindelijk – na een wat mij betreft veel te forse tijdsinvestering – met gekochte auto weer buiten.

Is dit niet ons klassieke beeld? Een al dan niet in een training aangeleerde standaard behandeling. Wat hij deed zal in veel gevallen goed uitpakken: je kunt er verbinding mee maken. En de meeste mensen vinden een auto kopen bijzonder en zullen het fijn vinden dat de aankoopbelevenis niet al te snel achter de rug is. Maar het is juist dat uitgieten van standaard gedrag zonder dat je de ander echt ziet staan, wat zoveel ergernis opwekt.

En al is “verkopen” belangrijk voor praktisch iedere professional inclusief het verkopen van jezelf, zo hoeft het niet. Wil je overigens meer weten over waarom eigenlijk iedereen nu verkoper is compleet met cijfers, lees dan “Verkocht” van Daniel Pink.

Zakelijk flirten en jezelf verkopen

En daarom gaat jezelf verkopen ook niet over een groot standaard verhaal wat je uitstort over je toehoorder. Als je jezelf presenteert, doe het dan compact en met effect. Een echt gesprek: daar moet je tijd voor over houden. Een gesprek waarin je echte aandacht voor de ander hebt en dat, samen met de sprankeling is een cruciaal onderdeel van Zakelijk flirten.

Op andere blogs op deze site lees je nog veel meer over Zakelijk flirten.

Jezelf presenteren

Bij Jezelf presenteren focussen we nu op je uitstraling en je eigen introductie (elevator pitch). Het volgende blog ga ik uitgebreid in op die elevator pitch, nu aandacht voor je uitstraling.

Je eigen uitstraling

Tip 1: maak tijd

Netwerken kun je bijvoorbeeld doen op een interne bedrijfsborrel, een afscheid van een collega, een extern netwerk event of een congres.

Misschien moet je reizen en handel je nog snel even wat telefoontjes af. Je ziet dat het toch al weer later is dan gedacht. Je snelt naar binnen.

Of misschien ga je naar een borrel in het gebouw waar je werkt. Je wilt nog even de laatste mailtjes de deur uit doen, werkt ze snel af, sluit de computer. Later dan je had gedacht zie je als je op de horloge kijkt en je snelt naar de bedrijfsborrel.

Die haast straal je uit. Openheid, toegankelijkheid en vriendelijkheid uiten zich non-verbaal echt anders dan haast … Haast is niet positief, het maakt je niet de gesprekspartner waar mensen als een magneet naar toe worden getrokken.

Neem een paar minuten voor jezelf

 

Dus voorkom haast. Bedoel ik dan dat je uren van tevoren al even moet mediteren om er klaar voor te zijn? Nee hoor, daar heeft natuurlijk niemand tijd voor. Wat je wel kunt doen? Even in je auto diep in en uit ademenen voor je uitstapt. Interne meeting? Bezoek even het toilet en adem daar diep in en uit.

Die paar minuten heeft iedereen!

Tip 2: Hoe stuur je je uitstraling?

In deze video – een interview met mij – onder andere tips over hoe je tegenwicht biedt tegen een koude uitstraling. Heel belangrijk daarbij is je glimlach en dat klinkt een stuk gemakkelijker dan het tonen in de praktijk is… Meer over de glimlach.

Bij netwerken is dat vaak wat we het eerste zien van iemand: de uitstraling. Om de kans te krijgen jezelf goed te presenteren, helpt het erg als je uitstraling open en plezierig is.

Benieuwd wat jouw uitstraling is en je trainen op het sturen van die uitstraling?

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Bronnen (o.a. onderzoek over netwerken)

 

De grootste obstakel komt uit dit onderzoek:

 

>> Onderzoek naar netwerken

Mijn volgende blog gaat over je eigen introductie met een voorbeeld van een elevator pitch.

Oprichter Helemaal Jij (2003)   |   Mirjam Wiersma   |   > trainer   > spreker   > dagvoorzitter