BLOG ZAKELIJK FLIRTEN

5 grootste ergernissen bij netwerken en hoe ze te vermijden

Mirjam Wiersma, Spreker, trainer, en eigenaar Helemaal Jij

Van te snel toegestoken visitekaartjes die je eigenlijk helemaal niet wil ontvangen tot mensen met een niet zo boeiend maar wel heel lang verhaal …

Wat zijn nu eigenlijk de grootste ergernissen bij het netwerken?

De top 5 uit onderzoek ga ik nu met je delen en ik lever je vermijdingsstrategieën.

Netwerken: 5 grootste ergernissen

1. Te opdringerig gedrag, ‘stalken’

%

1. Te opdringerig gedrag, ‘stalken’

 

Energiek stap ik de netwerkborrel binnen. Er zijn allemaal net begonnen of nog maar kort in bedrijf zijnde ondernemers. Wat verwacht ik? Ervaringen delen, inspiratie en misschien een beetje business: mijn idee van hier netwerken. Twee gladde  heren stappen op me af; ik vertel dat Zakelijk flirten mijn product is en zij lichten kort hun ondernemingsactiviteiten toe.

 

Veel tijd is er niet; voordat het gesprek op gang heeft kunnen komen is het ook alweer afgelopen.

 

 

De haastige heren geven het eindsignaal van ons gesprek door het uitwisselen van visitekaartjes. De volgende ochtend open ik mijn mail en vind een voorstel voor een nieuwe communicatieopzet voor mijn product.

Geïrriteerd bekijk ik het uitgewerkte idee; heel anders dan mijn eigen stijl. Aan de twee woorden Zakelijk flirten en een blik op mijn site heeft deze communicatiedeskundige dus genoeg voor het produceren van zijn ontwerp. Ik vind het ronduit lelijk en niet passen bij de doelgroep die ik wil benaderen.

Dus ik begrijp het wel: te opdringerig gedrag als top ergernis.

Alleen: hoe weet je nu of je te opdringerig bezig bent?

Laten we nog eens teruggaan naar de twee heren: zij schoven naadloos voorbij aan wat ik wilde en wenste. Aandacht voor de ander, dat is het tegenwicht tegen opdringerig en stalkerig gedrag. Er zijn veel manieren om de ander aandacht te geven. Twee basics: vragen stellen en luisteren.

 

Netwerken: 5 grootste ergernissen

2. Niet vertrouwelijk/netjes met contacten
van anderen omgaan

%

2. Niet vertrouwelijk of netjes met contacten van anderen omgaan

 

Als er iets belangrijk is bij het opbouwen van contacten dan is het wel vertrouwen. Het delen van je contacten is op zich ook al een daad van vertrouwen: het maakt de gever kwetsbaar. Als jij als ontvanger die contacten irriteert door je benadering, reflecteert dat weer op de gever.

Oftewel: degene die met jou de contacten deelde, krijgt daar zelf last van.

Het delen van contacten is een kado. Dat kado geef je als je met iemand een goede band hebt of wilt opbouwen. Als jij die contacten heel direct gaat benaderen om bijvoorbeeld jouw producten te verkopen of een nieuwe opdracht of baan te regelen, zou je daar heel goed het vertrouwen van de gever mee kunnen beschamen.

Er is een gemakkelijke manier om er achter te komen wat wel en niet de bedoeling is met de contacten waar je toegang tot wordt verleend: vraag het de gever!  Ga dus niet zo maar die contacten benaderen, maar leg aan de contactendeler even voor wat je van plan bent.

 

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Netwerken: 5 grootste ergernissen

3. Jezelf beter voordoen

%

3. Jezelf beter voordoen

 

Als nummer 3 van de ergernissen een hoog geplaatste. De boel oppoetsen: jezelf beter voordoen.

Dat doet bij mij de vraag opborrelen of dat dan zo vaak gebeurd. Laten we eens een klein uitstapje maken naar cv’s. Daar is het antwoord duidelijk ja. Screeningbureaus die voor bedrijven  cv’s van sollicitanten controleren ontdekken vaak onwaarheden.

 

Cijfers die genoemd worden variëren van 1 op de 3 tot iets meer dan de helft.

 

Nu denk ik persoonlijk dat dit uitventen van onwaarheden niet alleen in cv’s gebeurt, maar vast ook tijdens het netwerken. Netwerken wordt immers vaak gebruikt om een baan of opdracht in de wacht te slepen.

Dat juist screeningsbureaus met hoge cijfers over onjuistheden in cv’s naar buiten komen zegt natuurlijk wel wat. Het lijkt te betekenen dat zij die onjuistheden ook hard kunnen maken.

Onjuistheden verkopen: de eerste vraag is natuurlijk al, hoe voel je je daar zelf bij? Wat vind je er ethisch van? Enige twijfel bij de aanpak? De kans is groot dat je tone of voice en lichaamstaal die twijfel mooi illustreren.

 

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Bovendien is de kans, gezien de cijfers van de screeningsbureaus dus ook nog eens groot dat je onjuistheid aan het licht komt. Ik durf de stelling wel aan dat er op internet meer te checken is dan mensen zich bewust zijn.

Vertrouwen wordt wel het belangrijkste genoemd bij het opbouwen van relaties. Het lijkt me evident wat zoiets als betrapt worden op het verkopen van onjuistheden met het vertrouwen van je relatie of gesprekspartner doet…

Netwerken: 5 grootste ergernissen

4. Teveel drinken op netwerkevenementen

%

4. Teveel drinken op netwerkbijeenkomsten

 

Het is prima om een biertje of een wijntje te drinken op een zakelijke borrel. Onthoud wel dat je niet in de kroeg staat, als richtlijn wordt vaak 1 tot 2 glazen gegeven.

Ook handig: zorg dat je eet voor je naar je netwerkborrel gaat. Vaak zijn netwerkbijeenkomsten aan het einde van de dag, rond etenstijd. Zelfs 1 glas kan verkeerd vallen als je de hele dag hebt gewerkt, niet al teveel hebt gegeten en er op dit moment niets meer in je maag zit.

Tijdens veel netwerkbijeenkomsten komt de klassieke bitterbal of komen andere hippe bites voorbij. Het zonder het maken van genante vlekken naar binnen werken van een heet hapje, met in je ene hand een glas en in het andere dat hapje, vereist de nodige concentratie. Die concentratie heb je niet meer beschikbaar als aandacht voor je gesprekspartner.

Eet dus van tevoren, dan kun je de hapjes overslaan en de rest van je honger thuis stillen.

Netwerken: 5 grootste ergernissen

5. Alleen maar vragen, nooit iets terugdoen

%

5. Alleen maar vragen, nooit iets terug doen

 

De Amerikaanse hoogleraar Cialdini heeft jarenlang onderzoek gedaan naar invloed. Wederkerigheid is één van de mechanismen die hij onderscheidt waarmee je je invloed kunt vergroten.

Die krachtige werking van het wederkerigheidsprincipe verklaart deze vijfde ergernis: alleen halen en niet brengen.

 

 

Het principe van wederkerigheid werkt heel sterk en staat recht tegenover “alleen halen” op netwerkbijeenkomsten.

 

Zo is er onderzoek gedaan naar de verkoop van loten. Daaruit bleek dat als je iemand niet sympathiek vindt, maar diegene heeft je een gratis cola aangeboden, je je toch verplicht voelt om iets terug te doen (wederkerigheid). Als die persoon je vraagt om loten te kopen zeg je dus ja.

Dus zelfs als je iemand niet sympathiek vindt, vind je toch dat je wat terug moet doen.

Wil je echt aan de slag met netwerken?
Doe de 1-op-1 training 10 weken netwerken

Bronnen (o.a. onderzoek over netwerken)

 

De in dit artikel Netwerken: de 5 grootste ergernissen genoemde onderzoeken vind je hier:

 

  1. Onderzoek naar netwerken
  2. Liegen op je cv: niet ongebruikelijk wel dom – Intermediair

Cursus Netwerken

Effectief netwerken?

Oprichter Helemaal Jij (2003)   |   Mirjam Wiersma   |   > trainer   > spreker   > dagvoorzitter